Jump to content

Recommended Posts

Efectiv, mai avem putin si implinim un deceniu in lumea p2p.

Adica aproape 10 ani (sau chiar mai mult pentru unii) de cand navigam nu doar pentru informatie, ci navigam si pentru fisiere media sau software.

Aproximativ 3648 de zile de cand am accesat primul folder share-uit pe retea, sau primul odc (sau dc++) folosit, sau primul tracker folosit.

 

Entuziasmul faptului ca transferam de la cineva un fisier in calculatorul propriu facea viteza mica sa nu conteze.

Bucuria unui rezultat exact, sigur si calitativ ne-a facut sa ne indragostim de aplicatiile p2p.

Multumita lui google am aflat de setari cel mai eficiente dar si adrese noi de hub-uri dc++ mai prietenoase si mai pline de membri.

 

Si cu cat ne doream mai mult, cu atat ne informam mai mult. Era inevitabil sa descoperim trackerele.

In Romania, la inceputuri (si aici ma refer la mine) erau 2-3 de care se stiau : bittorrents, iplay si torrentbits.

Pana sa ne prindem noi cum sta treaba, am stat cativa ani pe acele trackere. Pana sa vrem pe "afara" am fost seederi, comentatori si membri in staff-ul trackerelor romanesti. 

 

Mai exact, eram cateva milioane de internauti, mai noobi, mai salbatici sau mai necizelati, care ne imbulzeam pe cateva trackere. 

Si eram cata frunza si cata iarba, incat trebuia sa iesi in evidenta cu ceva, trebuia sa stii regulile cat mai bine si trebuia sa te dedici pentru a-ti mentine "sursa" ta. 

Ingramadindu-ne aduceam un beneficiu pentru tracker dar si pentru utilizatori. Nu conta numarul de torrente pe zi / luna  atat timp cat participam la swarm. Eram incantati ca luam de la 2 peers si dadeam la alti 10. Eram bucurosi cand faceam rapid ratie 1:1, altfel trebuia sa lasam calculatoarele peste noapte sa fim siguri de reusita. Totul era distractiv. Mai ales discutiile contradictorii cu moderatorii, erau deliciul nostru.

 

Era mai bine inainte... intreaga experienta era altfel prin prisma anilor, prin prisma lucrurilor de care ne bucuram atunci, prin prisma prioritatilor si grijilor pe care le aveam atunci.

Asociem tineretea noastra cu imaginea perfecta a trackerelor. Asa cum ele erau proaspete si pline de necunoscut, asa eram si noi pe langa ele...

 

Nici nu stiu ce as face mai intai daca as avea o masina a timpului... Dar voi, ce ati face ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai dreptate in ceea ce spui... si daca as avea o masina a timpului, sigur m-as intoarce la ce a fost inainte. Lucrurile au evoluat de atunci, dar de cele mai multe ori, nu in bine. Din trackerele pe care le-ai mentionat tu, nu mai exista niciunul azi, din pacate... si asta ma intristeaza.

Era mai bine inainte...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problema este ca astazi sunt foarte multe comunitati din care ai vrea sa faci parte (si nu ma refer strict la p2p) incat numai stii unde sa te imparti. De obicei, unde exista un site cat de cat "cautat", in spatele lui exista si o comunitatea (forumuri, bloguri etc.) mai mica sau mai mare. Adevarul e ca acum 10 ani, multi dintre noi eram cu capul in nisip, cum zice proverbul, si in afara de p2p romanesc nu prea stiam altceva, de unde rezulta si activitatea mai mare pe site-urile amintite mai sus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Şi acum e la fel, puţin ştiu de trackere străine, cei mai mulţi ştiu de un singur tracker, fiecare unde a nimerit prima dată. Doar că acum nu mai e bătaia aia de început, unde se găseau mai rar şi voiai cât mai multe conturi, te interesai..acum userii noi au unul singur unde găsesc cam tot ce au nevoie şi gata, nu se mai interesează de altceva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multi dintre noi asteptam zile in sir sa downloadam un joc de pe oDC si de multe ori luam teapa ca era fake sau ne oprea ala, umblam cu borseta cu cd-uri cu filme dupa noi, copiam muzica de pe track-uri cu nero. Aveam acces la unele chestii destul de greu...

Eeee, dintr-o data a aparut "trackerul" un loc minunat unde aveai acces la mult content si la o viteza maxima. Faptul ca trackerul oferea diversitate si dorinta naturala a omului de a avea cat mai mult a facut ca p2p sa infloreasca in acea vreme. Si era frumos...mai downloadai cate ceva(chiar daca peste 2 zile stergeai ca sa downloadezi altceva de care nu aveai nevoie) mai povesteai pe forum, mai aflai chestii noi si interesante.

 

Acum internetul a evoluat. Content se gaseste peste tot. Trackere la tot pasul. Iar generatia asta mai noua n-are timp de ratie/seed...prea complicat pt ei (scrolul pe fb e mult mai important) cand au tot ce doresc pe google.

Intr-un fel ii inteleg. Noi pe vremea aia ne faceam griji ca nu gaseam una, alta(pt ca nu prea gaseam) si aici s-a format instinctul...dar ei acum nu duc lipsa de nimic...totul este la un click distanta

Este evolutia naturala a lucrurilor si n-aveam ce face!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Defapt, cred că să schimbat sentimentul când tragi ceva, înainte era vorba de colecţie, cel puţin asta era pentru mine ... nu despre viteză sau raţie. O melodie are 10 mb, 256 kb/s era o viteză destul de mulţumitoare. Nu era youtube sau itunes ... erau melodiile "underground" în cele mai stranii colţuri de internet, de exemplu ... IRC DCC ... bots !find "video", explică la copii din ziua de astăzi asta ... complicat

 

Cine avea usenet ... pff, iluminati :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...