Jump to content

Recommended Posts

Posted

De curand am facut upgrade la placa grafica (GPU) si imediat am dat de niste probleme noi pentru ca ... asa a dorit marele monstru de spaghete

1. Pe site-ul oficial scrie frumos : 

Installing The AMD Catalyst Software Driver

It is required that you uninstall all previous versions of AMD Catalyst Drivers and Software before installing this version.

Asa ca am dat uninstall la tot pack-ul Catalyst. Facand asta, s-au dezinstalat si driverele de USB ... si astfel nu am putut folosi tastatura si mouse-ul.

Am incercat un restart fara device-urile conectate prin USB. Am incercat sa intru in Safe Mode, dar nici asa PC-ul nu a vrut sa ma lase sa folosesc porturile USB. 

2. Am gasit in cele din urma o tastatura veche cu "mufa" PS2. Prin adaptor PS2 male > USB female nu mi-a mers :( .

Cu ajutorul tastaturii antice puteam sa dau comenzi elementare in systemul de operare. Acum apreciez mai mult un mouse :D

Am deschis "manual" site-ul oficial al placii de baza Gigabyte si am descarcat pack-ul cu drivere USB. Dar chiar si asa : Porturile USB nu erau recunoscute pentru ca AMD USB Controller era inca de "nerecunoscut" (Device Manager)

Am dezinstalat orice software aveam, care consideram ca avea legatura cu porturile USB. (Cu care am dat route telefonul android)

Am redescarcat / dezinstalat / reinstalat tot pack-ul de drivere de la Gigabyte... no luck.

Am instalat Uniblue driver scanner ca sa mi spuna ca enhanced pci to usb host controller este out of date (no shit!), dar nu puteam sa "aleg" sa descarce driverele necesare. 

Asa ca am revenit pe google si am incercat sa caut un classic driver pentru USB pentru platforma AMD. 

Am gasit in cele din urma un driver "general" de la Lenovo : AMD USB Filter Driver ... si am sa le dau o naveta de bere... pentru ca dracia a mers (dupa 2 zile de injuraturi si chinuit)

3. Revenind la normalitate (tastatura & mouse : working @ USB) am descoperit ca sunetul nu "merge".

Audio Line 1 : Asus Xonar DX > Rear Panel : SPDIF OUT > Denon AVR 3313 - connectat la TV + boxe 5.1

Audio Line 2 : Asus Xonar DX > Front Panel extension > Front Panel Headphones Jack > Schiit Asgard 2 > Casti 

Merg simultan daca faci setarea : Analog FP headphones / SPDIF Out - bifat PCM > sau ceva de genul asta

Din Playback Devices era selectat Asus Xonar... dar canci sunet. Daca selectam AVR Denon (Care primea sunet prin HDMI de la placa video) se auzeau boxele conectate la AVR, dar nu si Front Panel Headphones. 

Am facut troubleshooting la SPDIF OUT.. am zis ca poate a cedat cablul optic. Dar sunet "venea" pe cablul optic, cand nu era combinat cu input-ul HDMI de la GPU. Practic HDMI-ul trimitea "fortat" video si audio. Eu doream audio sa vina din iesirea SPDIF din placa audio Xonar DX. 

In Catalyst manager nu exista optiune ca iesirea video HDMI sa trimita doar semnal video. 

Daca dezactivam complet (Audio > Playback Devices) sursa HDMI GPU... aveam semnal audio pe SPDIF OUT, dar nu aveam audio pe Front Panel Jack.

Alegand Xonar Speakers > aveam audio pe Front Panel ... dar nu aveam semna pe SPDIF OUT. 

Dupa alte cautari pe gogu... am gasit o idee traznita. 

Din Audio > Playback Devices > HDMI GPU se alegea properties > drivers > drivers rollback . In mod aparent noul driver gpu pentru iesirea hdmi > segmentul audio este mai buggy. Si aici urmeaza cea de a doua lada de bere, pentru ca setarea asta a fost solutia pentru problema mea audio.

Mini PS. am dezactivat iesirea asta audio din playback devices ... pentru orice eventualitate.

Concluzii :

1. Aveti grija ce dezinstalati, cand faceti upgrade-uri.

2. Traiasca tehnologia compatibila universal, care nu necesita drivere. PS2 devices ftw.

3. Luati-va hardware (audio hi-fi aditional), dar pregatiti-va pentru troubleshooting avansat. 

Stai chill...